50+ שנות ניסיון

הבית החדש של גילאי 50+

בריחת שתן אצל מבוגרים – גורמים, סוגים וטיפולים

בריחת שתן, או אי-נקיטת שתן, היא תופעה שבה אדם חווה דליפה בלתי רצונית של שתן. זו בעיה שכיחה בקרב מבוגרים וקשישים, והיא עלולה לגרום למבוכה ולירידה באיכות החיים. מדובר בתופעה שרבים סובלים ממנה, ולכן חשוב לדעת כי קיימות דרכים רבות לטפל בה ולשפר את ההתמודדות עם הבעיה. בואו נבין את מה שצריך לדעת על בריחת שתן בקרב מבוגרים.

שכיחות התופעה בקרב מבוגרים וקשישים

כ-1 מכל 3 נשים ו-1 מכל 5 גברים בגיל השלישי סובלים מבריחת שתן במידה כלשהי. הסיכון לפתח בעיות בשליטה על השלפוחית עולה עם הגיל, כאשר בקרב בני 75 ומעלה כמחצית מהאוכלוסייה מושפעת מכך.

גורמים וסיבות נפוצות לבריחת שתן אצל מבוגרים

בעיות אורולוגיות וגינקולוגיות

מצבים כמו חולשת שרירי רצפת האגן, צניחת איברי האגן, זיהומים חוזרים בדרכי השתן והפרעות נוירולוגיות עלולים להוביל לבריחת שתן בגיל המבוגר. בעיות אלו נפוצות יותר בקרב נשים שעברו הריונות ולידות, וכן אצל אנשים שעברו ניתוחים באזור האגן. גם מחלות ערמונית בקרב גברים יכולים להוביל לבריחת שתן אצל מבוגרים.

מחלות כרוניות ושימוש בתרופות שונות

מחלות כרוניות כמו סוכרת, מחלות נוירולוגיות כמו פרקינסון ושבץ ומצבים כמו דלקת פרקים ובעיות בחוט השדרה, יכולים להשפיע על יכולת השליטה בסוגר. בנוסף, תרופות מסוימות – כמו חוסמי תעלות סידן ואנטיכולינרגים – עלולים לגרום או להחמיר בעיות של בריחת שתן.

שינויים הורמונליים והזדקנות

בקרב נשים, ירידה ברמות האסטרוגן לאחר גיל המעבר עלולה להחליש את רקמות דרכי השתן ואת שרירי רצפת האגן, ולהגביר את הסיכון לדליפות. תהליכי ההזדקנות הטבעיים גם גורמים לירידה בגמישות ובכושר של הרקמות ושל השרירים התומכים, מה שתורם לשכיחות הבעיה בקרב מבוגרים.

סוגים עיקריים של דליפת שתן

בריחת שתן במאמץ

זהו הסוג הנפוץ ביותר, במיוחד אצל נשים. במקרים אלו, עלייה בלחץ התוך בטני בזמן פעולות כמו צחוק, שיעול, התעטשות או הרמת משקל, גורמת לבריחת שתן. הסיבה לכך היא חולשה בסוגר השופכה ובשרירי רצפת האגן.

בריחת שתן מדחיפות

סוג זה מאופיין בדחף פתאומי ובלתי נשלט להטיל שתן, מבלי שהאדם מסוגל להתאפק. בהרבה מהמקרים מדובר בתסמונת הנקראת שלפוחית רגיזה או בעקבות מחלות כמו פרקינסון ושבץ מוחי.

בריחת שתן מעורבת

שילוב של בריחת שתן במאמץ ומדחיפות. נפוץ בעיקר בקרב נשים מבוגרות, כתוצאה משילוב של חולשת שרירי רצפת האגן והפרעה בפעילות השלפוחית.

בריחת שתן עם תחושת מלאוּת

במצב זה השלפוחית אינה מתרוקנת באופן מלא והשתן מטפטף החוצה כשהיא מלאה מדי. שכיח יותר בקרב גברים הסובלים מהגדלה שפירה של הערמונית או מחסימה בדרכי השתן.

 

בריחת שתן מבוגרים

 

אבחון וטיפול בבעיית בריחת השתן

אבחון רפואי ובדיקות

יומן מעקב על מתן שתן ובדיקת שתן

כדי לאבחן את הבעיה ולהתאים את הטיפול המיטבי, הרופא ידרוש מהמטופל לנהל יומן מעקב למשך מספר ימים, ובו לתעד את תדירות ההשתנה, את כמות השתן ואת אירועי הדליפה. בנוסף, תילקח דגימת שתן לבדיקת דלקות או זיהומים העלולים לתרום לבעיה.

בדיקות אורודינמיות

במקרים מסוימים יופנה המטופל לבדיקות מקיפות יותר של מערכת השתן, הכוללות מדידת זרימת השתן, לחצים בשלפוחית ותפקוד השרירים. בדיקות אלו מסייעות באבחנה מדויקת של סיבת הבעיה ובהתאמת הטיפול.

טיפולים התנהגותיים ושינוי הרגלים

במקרים רבים, שינוי אורחות חיים והרגלים מסייע בהפחתת בריחת השתן. בין ההנחיות הנפוצות אפשר למצוא צמצום צריכת נוזלים לפני השינה, הימנעות ממשקאות משתנים, ירידה במשקל והפסקת עישון. תרגול הליכה לשירותים במרווחי זמן קבועים וביצוע תרגילי חיזוק לרצפת האגן גם הם יכולים לתרום מאוד במקרים אלו.

טיפולים תרופתיים

במצבים שבהם טיפולים התנהגותיים אינם מספקים, ניתן להיעזר בתרופות לשיפור התפקוד. הסוגים הנפוצים כוללים תכשירים אנטיכולינרגיים המרגיעים את השלפוחית וכן תרופות ממריצות זרימת שתן לגברים עם הגדלת ערמונית. חשוב להתאים את הטיפול באופן אישי עם הרופא. במקרים קיצוניים יכול להיות שהרופא ימליץ על פתרונות הכוללים ניתוחים.

עצות ודרכי התמודדות לשיפור איכות החיים

אימון ותרגול שרירי רצפת האגן

תרגילי קיגל הם שיטה יעילה לחיזוק שרירי רצפת האגן התומכים בדרכי השתן. מומלץ לבצע סדרות של כיווצים בני 5-10 שניות, מספר פעמים ביום. ניתן להיעזר בפיזיותרפיסט או במדריך מוסמך ללימוד התרגילים הנכונים. תרגול סדיר מסייע בצמצום הדליפות ובשיפור השליטה.

שינויים בהרגלי אכילה ושתייה

מזונות מסוימים עלולים לגרות את השלפוחית ולהגביר את התכיפות ואת הדחיפות, ולכן רצוי להימנע מהם. מומלץ להוריד את צריכה הקפאין, האלכוהול, המאכלים החריפים והמשקאות העתירים בסוכר. גם שתייה מבוקרת ומתונה של נוזלים לאורך היום והימנעות משתייה כשעתיים לפני השינה עשויה להקל.

מוצרי ספיגה והגנה מותאמים

מוצרי ספיגה והגנה מתאימים, כמו תחתונים סופגים, תחבושות חד פעמיות או חיתולים למבוגרים, יכולה לתרום רבות לנוחות. חשוב להתאים את סוג ואת גודל המוצר לצרכים האישיים, למבנה הגוף ולרמת הניידות. מומלץ גם להקפיד על החלפה תכופה כדי למנוע גירויים ובעיות עור.

לסיכום

בריחת שתן אצל מבוגרים היא תופעה מטרידה, אך חשוב לזכור שהיא שכיחה למדי ולא צריכה להוות מקור לבושה. בגיל השלישי, עם הטיפולים והפתרונות הקיימים היום, ניתן לשפר את ההתמודדות עם הבעיה ולשמור על איכות חיים טובה. שיתוף פעולה עם הרופא המטפל והיעזרות בגורמים מקצועיים, לצד נכונות לביצוע שינויי אורח חיים, הם המפתח להתמודדות מוצלחת עם בריחת השתן.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא. כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות