50+ שנות ניסיון

הבית החדש של גילאי 50+

כתמי פיגמנטציה: סוגים, גורמים, טיפולים ומניעה

כתמי פיגמנטציה הם שינויי צבע בלתי רגילים על העור שלנו, והם נגרמים מריכוזים מוגברים או מופחתים של צבענים טבעיים כמו מלנין בעור. כתמים אלו יכולים להיות קבועים או זמניים, נרחבים או קטנים. חלקם תמימים לחלוטין מבחינה רפואית, ואחרים עלולים להיות תסמינים של מחלות או של תופעות לוואי של טיפולים רפואיים. בחלק מהמקרים הם גם קשורים לגנטיקה, לתזונה או לשמש. במאמר זה ריכזנו לכם מידע חשוב שכדאי לדעת בנושא כתמי פיגמנטציה, כך שתוכלו ללמוד על הנושא וכן להבין איך לטפל ואפילו למנוע את הופעתם של הכתמים.

סוגים עיקריים של כתמי פיגמנטציה

כתמי גיל

כתמי גיל – או כתמי שמש – הם כתמים חומים שטוחים המופיעים על העור עקב חשיפה ממושכת לשמש לאורך זמן. הם נפוצים בקרב אנשים מעל גיל 50, אך יכולים להופיע גם בגילאים צעירים יותר. כתמי גיל מופיעים בדרך כלל באזורים החשופים לשמש כמו הפנים, הידיים והחזה.

נמשים

נמשים הם כתמים קטנים בצבע חום בהיר עד כהה שנוצרים כתוצאה מרגישות מוגברת של העור לשמש. נמשים נפוצים בעיקר בקרב אנשים עם עור בהיר ושיער ג'ינג'י. בדרך כלל הנמשים מופיעים באזורים החשופים לשמש כמו הפנים, הכתפיים והזרועות. בחורף הנמשים נוטים להיעלם ולשוב ולהופיע בעונת הקיץ.

שומות

שומות הן נגעים פיגמנטריים המופיעים בדרך כלל בתור נקודות או כתמים חומים על פני העור. שומות יכולות להופיע באזורים שונים בגוף, בצבעים שונים ובגדלים שונים. רוב השומות הן שפירות ואינן מסוכנות, אבל יש לעקוב אחריהן ולוודא שלא מתפתחות שומות חדשות או שמתרחשים שינויים בשומות קיימות. אם הבחנתם בהופעה של שומות חדשות או בשינוי של שומות קיימות – פנו לבדיקה רפואית.

מלזמה

מלזמה היא הפרעת פיגמנטציה המופיעה בעיקר אצל נשים בזמן היריון או כתגובה לשינויים הורמונליים כמו נטילת גלולות למניעת היריון. המלזמה מופיעה לרוב כאזורים כהים יותר על פני העור, בעיקר במצח, בלחיים, באף ובשפה העליונה. חומצה גליקולית לפנים יכולה לסייע בטיפול במלזמה ובהבהרת הכתמים, וברוב המקרים נדרש שילוב של מספר טיפולים ומעקב קבוע לריפוי מוחלט של המלזמה ולמניעת הישנותה.

כתמי פיגמנטציה

 

הגורמים להופעת כתמי פיגמנטציה

חשיפה מוגברת לשמש

החשיפה לקרינת השמש, ובעיקר לקרינה האולטרה סגולה (UV), היא הגורם העיקרי להופעת כתמי פיגמנטציה. קרינה זו מעודדת את ייצור המלנין בתאי העור, מה שגורם להיווצרות הצבע הכהה יותר באזורים מסוימים בעור. ככל שהחשיפה לשמש רבה יותר וממושכת יותר, כך הסיכון להופעת כתמים גבוה יותר.

הפרעות הורמונליות

שינויים הורמונליים בגוף, כמו אלו המתרחשים במהלך היריון או כתוצאה מנטילת תרופות הורמונליות, יכולים לגרום לעליה בייצור המלנין ולהופעת כתמים כהים על העור.

דלקות ופציעות בעור

פציעות בעור כמו חתכים, שריטות, כוויות או דלקות עור שונות יכולות להוביל להופעת כתמי פוסט-אינפלמטוריים (Post-Inflammatory Hyperpigmentation). כתמים אלו נוצרים כתוצאה מתגובת יתר של העור לדלקת, המתבטאת בהגברת ייצור המלנין באזור הפגוע. בדרך כלל הכתמים נעלמים מעצמם לאחר מספר חודשים, אך במקרים מסוימים הם עלולים להישאר זמן רב יותר.

תרופות ומחלות

תרופות מסוימות כמו אנטיביוטיקה, נוגדי דלקת או תרופות לטיפול בסרטן עלולות לגרום לעליה ברגישות העור לשמש וכתוצאה מכך להופעת כתמים. כמו כן, מחלות מסוימות כמו הפרעות בבלוטת התריס או מחלות אוטואימוניות שונות עלולות אף הן לגרום לשינויים בצבע העור ולהופעת כתמי פיגמנטציה.

אפשרויות טיפול בכתמי פיגמנטציה

טיפול במשחות ובתכשירים

ניתן להשתמש במגוון משחות ותכשירים מקומיים לטיפול בכתמי פיגמנטציה. תכשירים נפוצים מכילים רכיבים כמו הידרוקינון, חומצה קוג'יק, חומצה אזלאית או רטינואידים, אשר פועלים לעיכוב ייצור המלנין ולהבהרת הכתמים. חשוב להשתמש בתכשירים אלו בהתאם להוראות הרופא או הרוקח ולהקפיד על שימוש באמצעי הגנה מהשמש במהלך הטיפול.

פילינג כימי

פילינג כימי מבוסס על שימוש בחומצות אלפא או בטא הידרוקסי (כמו חומצה גליקולית, חומצה לקטית או חומצה סליצילית) להסרת השכבה העליונה של העור ולעידוד חידוש תאי העור. טיפול זה יעיל בהבהרת כתמים שטחיים ובשיפור מרקם העור, אולם לרוב נדרשת סדרת טיפולים לקבלת תוצאות אופטימליות.

טיפולי לייזר

טיפולי לייזר שונים יכולים לסייע בפירוק הצבע הכהה בכתמים ובהבהרתם. הלייזר פועל באופן סלקטיבי על תאי המלנין ומפרק אותם מבלי לפגוע ברקמות הסמוכות. טיפולים אלו מתאימים לרוב סוגי הכתמים, אולם הם דורשים זמן החלמה ועשויים לגרום לתופעות לוואי זמניות כמו אדמומיות, נפיחות או קילוף העור.

מניעה של כתמי פיגמנטציה

הגנה מפני השמש

הקפדה על הגנה מפני השמש היא הדרך הטובה ביותר למנוע הופעת כתמי פיגמנטציה. מומלץ להשתמש באופן קבוע בקרם הגנה עם SPF גבוה (30 ומעלה), לחדש את המריחה חצי שעה עד שעה ולהימנע משהייה בשמש בין השעות 10:00 ל-16:00, שבהן קרינת ה-UV היא החזקה ביותר. כמו כן, רצוי ללבוש ביגוד מגן כמו כובע, משקפי שמש ושרוולים ארוכים בעת שהייה בחוץ.

שמירה על אורח חיים בריא

תזונה מאוזנת עשירה בפירות, בירקות ובנוגדי חמצון טבעיים יכולה לתרום לבריאות העור ולהפחית את הנזקים שנגרמים מהקרינה ומגורמים סביבתיים מזיקים. בנוסף, שתיית מספיק מים, שינה מספקת והימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול מופרזת יכולים גם הם לסייע בשמירה על עור בריא וזוהר.

טיפול במצבים רפואיים ותופעות לוואי של תרופות

במידה וישנם גורמים רפואיים העלולים לתרום להופעת כתמי פיגמנטציה, כמו בעיות הורמונליות או תופעות לוואי של תרופות מסוימות, חשוב לטפל בהם בהתאם להמלצות הרופא המטפל. לעיתים שינוי הטיפול התרופתי או איזון ההורמונים בגוף יכולים למנוע או להפחית משמעותית את היווצרות הכתמים על העור.

לסיכום

כתמי פיגמנטציה הם תופעה נפוצה שיכולה להיגרם ממגוון רחב של גורמים. על אף שברוב המקרים הכתמים אינם מהווים סכנה בריאותית, הם עלולים לפגוע במראה האסתטי ובביטחון העצמי. באמצעות זיהוי הגורמים הספציפיים, טיפול מתאים ואמצעי מניעה יעילים, ניתן לצמצם משמעותית את הופעת הכתמים ולשפר את מראה העור ולתרום להגברת הביטחון העצמי.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות