אם יש משהו שכולם אוהבים, זוהי היכולת להיות עצמאיים ולקבל לבד החלטות. עם זאת, רבים לא לוקחים בחשבון שבשלב מסוים הם עשויים לאבד את אותה יכולת בסיסית ורבת חשיבות, וכשזה יקרה הם יהיו נתונים להחלטות של אנשים שהם לא בהכרח סומכים על שיקול הדעת שלהם. מכאן שטוב לדעת שיש מה לעשות בנידון ואף ניתן לפעול כיום, כל עוד זוכים ליהנות מצלילות הדעת. במה מדובר? ביכולת לערוך ייפוי כוח מתמשך.
לא רק עבור בוגרים
אנשים נוטים לחשוב שרק אנשים מעל לגיל 80 עשויים לאבד את צלילות הדעת, אך המציאות הלא נעימה היא שלא מעט אנשים צעירים עשויים להידרדר לידי כך. אם בשל חבלה ואם בשל מחלה. אז אם חשוב לכם לקבל החלטה מושכלת לגבי האנשים שיפעלו לטובתכם, טוב להכיר את ההיתכנות לערוך ייפוי כוח מתמשך. במה מדובר? ובכן אם אתם שואלים את עצמכם מה זה ייפוי כוח מתמשך, באיזה מצב צריך אותו, מהן הסמכויות של מיופה הכוח ומה חשוב לדעת בנושא, מוזמנים לעבור על הדברים הבאים:
קהל יעד ואפשרויות
ייפוי כוח מתמשך מיועד עבור כל מי שמעל גיל 18 ושמבקש להבטיח את טובתו, גם אם בריאים ולא סובלים משום בעיה קוגניטיבית או נפשית. עוד נציין שעל מנת לחתום על ייפוי כוח מתמשך, חשוב להבין לעומק מהי המטרה ומהן ההשלכות. באופן כללי נאמר שהייפוי מיועד לקבוע מראש מי יטפל בעניינים שלנו, אם אכן נגיע למצב שבו לא נוכל להמשיך לקבל החלטות עצמאיות. כמו כן, ייפוי כוח מתמשך מאפשר לקבוע מי תהיה אותה הדמות, כאשר ניתן לבחור ביותר מדמות אחת, כך שעבור כל מיופה מוגדרים הנושאים שבהם הוא רשאי לעסוק – לקבל החלטות. כך למשל ניתן לבחור שהדוד יהיה אחראי על קבלת החלטות פיננסיות, ואילו חבר קרוב יהיה אחראי על קבלת החלטות רפואיות.
מה חשוב לדעת אודות ייפוי כוח מתמשך?
באופן כללי חשוב לדעת שייפוי כוח מתמשך יכול להעניק סמכות לגבי קבלת החלטות בנושאים שנוגעים לבריאות, כספים, רכוש, עניינים חברתיים, ענייני מגורים וכדומה, כאשר המיופה זוכה להפעיל שיקול דעת. עוד נציין שאין לכפות את התפקיד, אלא הכרחי שהמיופה יעניק את הסכמתו. מה עוד ראוי לדעת? שניתן לקבוע תאריך פקיעת תוקף (למשל ברגע שהמיופה מגיל לגיל 80 הוא מפסיק לפעול כמיופה כוח), שניתן להגביל את היקף הסמכויות, ואם רוצים, אז גם אפשר להחליט שהמיופה מחויב ליידע אנשים נוספים בדבר החלטתו, כך שמשיגים פיקוח כפול.
כיצד מתקיים תהליך מימוש זכויות?
נשמע כמו תהליך חשוב, אך מבקשים להבין עד כמה מסובך להוציאו לפועל? ובכן בסה"כ נדרשים לבצע 2 פעולות פשוטות: יש לפנות לעורך דין מוסמך כדי לייצר את המסמך, ואת המסמך מפקידים במשרדי האפוטרופוס הכללי. פה נציין שאם ייפוי הכוח נוגע לנטו נושאים רפואיים, המצב אפילו יותר פשוט. אפשרי לפעול מול רופא מורשה, מול כל עורך דין (מכל תחום), ואפילו מול אח מוסמך ועובד סוציאלי.
מתי המיופה נכנס לתפקיד?
לבסוף נציין באיזה מצב ייפוי הכוח נכנס לפעולה. ובכן כדי שזה יקרה, צריך להתקיים אחד משני התנאים הבאים (בהתאם למה שמצוין בייפוי): כאשר מאבדים צלילות דעת באופן שלא מאפשר להפגין הבנה בנושא שעליו אחראי הממונה, או כשמתקיים תנאי שנקבע בייפוי (למשל התמכרות לסמים). מכאן שניתן להיות רגועים שהייפוי לא ייכנס לתוקף ללא סיבה, או בניגוד לאינטרסים שלכם. אז אם גם לכם חשוב להמשיך לשלוט על החלטות משמעותיות שנוגעות לכם, ואם גם אתם מבקשים להיות רגועים כיום לגבי העתיד שלכם, טוב לדעת שקיים הליך פשוט שמחכה שתבצעו אותו.