50+ שנות ניסיון

הבית החדש של גילאי 50+

מה זה שלבקת חוגרת? על המחלה שמתחילה בכאב וממשיכה בפריחה

הכאבים הפתאומיים, תחושת הצריבה והפריחה המוזרה בצד אחד של הגוף – כל אלה עלולים להצביע על שלבקת חוגרת, מחלה שלא תמיד מזהים בזמן. מדובר במחלה ויראלית נפוצה יחסית, בעיקר בקרב מבוגרים, שיכולה להופיע גם שנים רבות לאחר החלמה מאבעבועות רוח. המשיכו לקרוא וגלו מה זה שלבקת חוגרת, איך מזהים אותה מוקדם, מי נמצאים בסיכון ואילו אפשרויות טיפול קיימות.

מה זה שלבקת חוגרת?

מדובר במחלה שמקורה באותו נגיף שגורם לאבעבועות רוח – נגיף הווריצלה זוסטר (VZV). לאחר ההחלמה מאבעבועות, הנגיף לא נעלם לחלוטין מהגוף, אלא נכנס למצב רדום בתוך מערכת העצבים. עם השנים, ובמיוחד כאשר מערכת החיסון נחלשת, הוא עשוי להתעורר מחדש ולגרום למחלה. שלבקת חוגרת מופיעה בדרך כלל בצורת כאב חד, צורב וממוקד, שמופיע בצד אחד של הגוף – לרוב בבטן, בגב או בחזה. לאחר מספר ימים, מופיעה פריחה אופיינית של שלפוחיות קטנות באזור הכואב. הכאב יכול להקדים את הפריחה ולעיתים אף להימשך זמן רב אחריה.

מהם התסמינים של שלבקת חוגרת?

התסמין הראשון שמעלה חשש שמדובר בשלבקת חוגרת הוא כאב – לא סתם כאב, אלא כזה שאנשים מתארים כ"שורף" או "משתק". הכאב לרוב ממוקד באזור ספציפי בגוף ומורגש בצד אחד בלבד. התחושה עלולה להידמות לעקצוץ או צריבה ללא סיבה נראית לעין. ימים ספורים לאחר הופעת הכאב, מתפתחת פריחה אדומה עם שלפוחיות קטנות שיכולות לגרום לגרד ותחושת אי נוחות. כל המחזור הזה, מהכאב ועד להיעלמות השלפוחיות, נמשך בדרך כלל שלושה עד ארבעה שבועות. מלבד זאת, עלולים להופיע תסמינים כמו חום, עייפות, צמרמורות, בחילה וכאב ראש – במיוחד אם מדובר בהתפרצות חריפה או במטופלים עם מערכת חיסון חלשה.

מי נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בשלבקת חוגרת?

ככל שמתבגרים, הסיכון לחלות בשלבקת חוגרת הולך וגדל. הסיבה המרכזית לכך היא היחלשות טבעית של מערכת החיסון לאורך השנים. גם אנשים המתמודדים עם מחלות כרוניות, כמו סוכרת או מחלת לב, נמצאים בסיכון גבוה יותר. נוסף לכך, ישנן קבוצות בסיכון גבוה במיוחד – כמו מטופלים שעוברים טיפולים כימותרפיים, נוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או סובלים ממצבים רפואיים שמחלישים את הגוף. במקרים רבים, גם לחץ נפשי מתמשך יכול לעורר את הנגיף ולגרום להתפרצות.

האם שלבקת חוגרת מדבקת?

המחלה עצמה לא עוברת מאדם לאדם כמו הצטננות או שפעת. עם זאת, מגע ישיר עם הנוזל שנמצא בשלפוחיות עלול להדביק אנשים שלא חלו בעבר באבעבועות רוח. במקרה כזה, הם יחלו באבעבועות – לא בשלבקת. לכן, אם אובחנתם עם שלבקת חוגרת, חשוב להקפיד על היגיינה, להימנע ממגע ישיר עם תינוקות, נשים הרות ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת ולכסות את האזור הנגוע עד להחלמה מלאה.

אבחון שלבקת חוגרת

האבחון של שלבקת חוגרת מבוסס בעיקר על התסמינים האופייניים – כאב חד באזור מוגבל בגוף, שמופיע בצד אחד בלבד, ואחריו פריחה עם שלפוחיות. לרוב, רופא מנוסה יוכל לזהות את המחלה לפי המראה בלבד, מבלי צורך בבדיקות נוספות. עם זאת, במקרים שבהם התסמינים אינם חד-משמעיים או אם יש צורך לשלול מצבים אחרים, ניתן לבצע בדיקת דם לנוגדנים או בדיקה ויראלית של נוזל מהשלפוחיות. במצבים נדירים, תבוצע ביופסיה של העור כדי לאשש את האבחנה.

טיפול בשלבקת חוגרת

מטרת הטיפול היא להפחית את עוצמת הכאב, לקצר את משך המחלה ולמנוע סיבוכים. התרופות המרכזיות הן אנטי-ויראליות כמו אציקלוביר, לצידן משככי כאבים ולעיתים גם סטרואידים במקרים חמורים. כדי שהתרופות יהיו אפקטיביות, חשוב לקחת אותן מוקדם ככל האפשר – רצוי תוך 72 שעות מרגע הופעת התסמינים. ככל שהטיפול מתחיל מהר יותר, כך הסיכוי למנוע התפתחות כאב כרוני שנשאר גם אחרי שהשלפוחיות נעלמות, גבוה יותר. במקרים קלים, ניתן לטפל בבית עם ליווי רפואי; במצבים מורכבים יותר או אצל אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, ייתכן צורך באשפוז לצורך טיפול אינטנסיבי.

סיבוכים אפשריים של שלבקת חוגרת

אחד הסיבוכים השכיחים ביותר הוא "כאב פוסט-הרפטי" – כאב ממושך באותו אזור שבו הופיעה הפריחה, שיכול להימשך גם חודשים לאחר ההחלמה. ככל שהגיל עולה, כך הסיכוי לפתח את הסיבוך הזה עולה. סיבוכים נוספים, אם כי נדירים, כוללים זיהום משני באזור הפריחה, בעיות ראייה אם הפריחה מופיעה קרוב לעין ופגיעה עצבית חמורה באזורים רגישים.

מתי לפנות לרופא?

בכל מקרה של כאב עז בצד אחד של הגוף, במיוחד אם מופיעה פריחה של שלפוחיות – אל תחכו. ככל שפונים מוקדם יותר, כך ניתן להתחיל טיפול יעיל בזמן. יש לפנות בדחיפות אם:

  • הפריחה קרובה לעין, אוזן או אף.
  • מופיעים חום גבוה, כאב ראש חריג או בלבול.
  • יש חשש לזיהום באזור הפגוע.
  • הכאב לא משתפר למרות טיפול.

לסיכום

מה זה שלבקת חוגרת? מדובר במחלה שכיחה בגיל מבוגר, שנגרמת מהתעוררות של נגיף ישן בגוף. הכאב חד, לעיתים ממושך וכולל גם פריחה מטרידה, אבל אם מאבחנים בזמן ומטפלים נכון, אפשר לצמצם את הסבל ולמנוע סיבוכים. ככל שהמודעות עולה, כך גדלים הסיכויים לזיהוי מוקדם וטיפול יעיל. חשוב להקשיב לגוף, לא להתעלם מתסמינים ולהיעזר ברופא כדי לקבל את ההכוונה הנכונה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות