פעם, הפרישה נראתה כמו איזו נקודה באופק שאמנם אפשר לראות אותה, אך היא רחוקה וכמעט בלתי מושגת. ואם נחזור לנקודה שבה אתם נמצאים כעת, אתם וודאי מוצאים את עצמכם מתקדמים לעבר הנקודה הזו והיא קרובה משחשבתם. אז איך מתנהלים בשלב הזה בחיים בצורה הנכונה ביותר? ההמלצה העיקרית שלנו היא להיות מוכנים לשלב הזה מבעוד מועד, ובדיוק בשביל זה המאמר הזה כאן. אז הצטרפו אלינו ונבין יחד מהם השלבים שיעזרו לכם בהכנה לפרישה שלכם.
חשיבות התכנון קדימה
אם אתם עדיין לא בטוחים מדוע הכנה לפרישה בכלל חשובה, דמיינו שאתם עורכים מסיבת יום הולדת בהתראה של יום בלבד. התחושה הראשונה היא ודאי תחושה של בלאגן ואי סדר, נכון? באופן דומה, ללא תכנון, הפרישה שלכם עלולה שלא להתלוות בתחושות הביטחון, השלווה והנוחות שדמיינתם. כנראה שתרצו להתחמם בשמש ולנוח, ולא להתרוצץ עם סידורים של הרגע האחרון. חשוב לדעת שאנשים העוסקים בהכנה לפרישה שלהם מוקדם, הם בעלי סיכוי גבוה פי 2.5 להשיג את המטרות הפיננסיות שלהם.
השינוי בחיים שאחרי הפרישה
בעבר אנשים יצאו לפנסיה בגיל 60, חיו בחסכנות ודאגו לנכדים, אבל מאז הזמנים השתנו ועם ההתקדמות בתחום הבריאות, אנשים חיים יותר, נוסעים יותר לאחר הפרישה, ואפילו בוחרים לעסוק בקריירה שנייה. בהתאם להמלצות האחרונות של מומחים פיננסיים מובילים, חיוני להביא בחשבון שינויים אלה בעת ההכנה שלכם לפרישה, ולהבין שזו כבר לא אותה הפנסיה שהסבים שלנו יצאו אליה, מדובר בשלב דינמי שככל הנראה יש לו הכוח לשנות לכם את כל החיים.
הבנת מטרות הפרישה וחזון
הגדרת חזון הפרישה שלכם
כשאתם עומדים בפתחה של הפרישה כדאי שתדעו לאן מועדות פניכם. האם אתם מעוניינים לטייל לאורות העיר מבהיקים, או האזור הכפרי השליו? או שהייתם מעוניינים לפתח איזה תחביב ישן ולהפוך אותו למרכזי יותר בחייכם? מעל 50% מהפורשים היו רוצים לפתח תחביב או מיומנות חדשה במהלך הפרישה. אז, זה בדיוק הזמן שלכם לזהות מה הכישורים שתרצו לרכוש או התחביב שתרצו להחיות!
גורמים המשפיעים על יעדי פרישה
יעדי הפרישה שלכם תלויים בגורמים שונים: בריאות, מחויבויות משפחתיות, אחריות כלכלית וכדומה. בנוסף, תנודות בתנאי השוק ובשיעורי האינפלציה עשויים למלא תפקיד משמעותי בהכנה לפרישה. סקרו את הגורמים הללו וודאו שיש באפשרותכם לעמוד בהתחייבויות גם לאחר הפרישה. אם לא, כהכנה טובה לפרישה ערכו תוכנית פיננסית לתקופה הזו ושלבו את כל הגורמים בתוכה כך שתהיו במעקב על כולם.
שלבים מרכזיים שיבטיחו הכנה טובה לפרישה
הכנה לפרישה חלומית היא לא מדע טילים. היא דורשת שילוב של ראיית הנולד, תכנון מחושב, ומעט משמעת עצמית. חשבו על זה כעל יצירת אספרסו מושלם – כל אלמנט הוא חיוני, והשילוב ביניהם יגיע לשיאו בחוויה מהנה של פרישה מוצלחת. אם תצליחו לדאוג לכל הפרמטרים הללו ולהיערך להם כראוי, זו תהיה ההכנה לפרישה הטובה ביותר.
הערכת מצבכם הכלכלי הנוכחי
לפני שנעמיק עוד בתהליך ההכנה לפרישה, בדיקה עצמית של מצבכם הכלכלי הנוכחי היא קריטית. ליותר מ-60% מהאנשים לפני פרישה אין הערכה מדויקת של השווי הנקי הנוכחי שלהם. אם לא תדעו את מצבכם הנוכחי יהיה לכם קשה מאוד להיערך לפרישה שלכם בצורה חכמה ומחושבת. דאגו לכך שלא תגיעו לתקופת הפרישה עם חובות או פערים כלכליים שיפגעו בכם לטווח הארוך.
ניתוח מקורות הכנסה והוצאות
הצעד הזה פשוט. בעיקרו מדובר בהבנה מהם מקורות ההכנסה שלכם, וכמה אתם מרוויחים תוך הסתכלות על ההוצאות שלכם ולהבין מה ההפרש שאתם נותרים איתו.
חשיבות ביקורת פיננסית לפני פרישה
ביקורת קבועה של הכספים שלכם מבטיחה שאתם בדרך הנכונה. תיקון פערים קטנים וכיסוי הפרשים לפני שהם הופכים למחסומים גדולים, זו דרך פעולה הכרחית כדי למנוע קשיים כלכליים בתקופת הפרישה שלכם. בצעו ביקורת אחת לשנה על מצבכם ודאגו לצמצם את הפערים הללו כדי שלא יגדלו בעתיד.
אסטרטגיות השקעה לפרישה
לגרום לכסף שלכם לעבוד בשבילכם זה שם המשחק. חלפו הימים שבהם החבאת מזומנים מתחת למזרן הייתה אסטרטגיה לגיטימית. יש היום קרנות השתלמות, ומקורות בטוחים להשקעה שיוכלו להניב לכם רווחים יפים שיסייעו בהכנה לפרישה שלכם. בנוסף, עם עלייתם של מטבעות דיגיטליים לתודעה הציבורית, אולי כדאי לבחון את התחום הזה עבור חלק קטן מתיק ההשקעות שלכם.
גיוון ופוטנציאל צמיחה
אל תשימו את כל הביצים בסל אחד. המפתח במקרה הזה הוא גיוון. מניות, אג"ח ונדל"ן – לכל אחד מהם יש את המקום שלו בתיק ההשקעות שלכם, המציע פוטנציאל צמיחה.
הקצאת הנכסים כהכנה לפרישה
איזון בין נכסים שונים הוא סוג של ריקוד – ברגע שהשגתם את הקצב הנכון, אתם ערוכים לתהליך פיננסי חלק שיגיע בשנים המאוחרות שלכם. לדוגמה, אג"ח עשויות להציע ביטחון, אך מומלץ לשקול מניות צמיחה כדי לנטרל את השלכות האינפלציה.
תכנון פרישה ועיזבון
כשאתם עומדים בפתחה של הפרישה שלכם ומסתכלים אחורה על האימפריה שבניתם, גם אם היא צנועה כדאי לוודא שהיא תועבר בצורה חלקה לדורות הבאים שלכם. דאגו להיבט זה כדי לבצע את ההכנה לפרישה שלכם בצורה הטובה ביותר. תוכלו להתייעץ עם עורכי דין המתמחים בכתיבת צוואות ובחלוקת עיזבון.
לסיכום
תקופת הפרישה יכולה להיות מלאה ברגעים יקרים, נוחים ונטולי מועקות כלכליות. זאת בתנאי שהתוויתם את המסלול בקפידה וביצעתם הכנה ראויה לפרישה שלכם. עם מדריך זה, אתם מצוידים לא רק כדי להגיע לפרישה שלכם בקלות, אלא גם להתנהל נכון מכל הבחינות. בין אם מדובר בהכנה לפרישה בפן הכלכלי או המנטלי, ברגע שאתם דואגים להכין את הקרקע לעתיד, אתם מייצרים תחושת שלווה ורוגע לכל השלבים בחיים. אז גם אם אתם ממש בגיל פרישה וגם אם היא עוד רחוקה מכם – תנו לעצמכם את השקט הנפשי והתכוננו אליה בהתאם.