50+ שנות ניסיון

הבית החדש של גילאי 50+

איך מאבחנים את מחלת הירשפרונג?

בגוף האדם אנו מגלים מספר עצום של מנגנונים ותופעות מורכבות שלפעמים, למרבה התדהמה, עשויים שלא לתפקד כמצופה. מחלת הירשפרונג משמשת דוגמה בולטת ומחייבת אותנו להתעמק בשאלה מדוע תאי עצב מסוימים, החיוניים לתפקוד החלק של המעי הגס, נעדרים באופן בולט מהלידה. היעדרות זו משבשת באופן משמעותי את הקצב ההרמוני של יכולתו של הגוף לסלק פסולת, ושמה זרקור על שיחה מכרעת על בריאות ילדים, מצבים מולדים וסיפורי הניצחון של טיפול והסתגלות הנובעים מאתגרים כאלה. העיסוק במחלת הירשפרונג מזמין אותנו לבחון לא רק את ההיבטים הרפואיים אלא גם את הסיפורים האנושיים שמאחורי האבחון, ובכך מציע לנו חלון שדרכו נוכל להבין את ההשפעות של מצב מרתק זה.

הבנת מחלת הירשפרונג

מחלת הירשפרונג נובעת מהיעדר תאי גנגליון בחלקים מהמעיים, מה שמוביל למקטע שאינו מאפשר את ההתכווצויות הרגילות והמתואמות להעברת הצואה דרך המעי הגס. היעדר זה קיים מהלידה ויוצר חסימה במעי, מה שמוביל לעיתים קרובות לסדרת תסמינים זמן קצר לאחר הלידה.

בנסיבות רגילות, המעי משתמש בסדרה מורכבת של התכווצויות שרירים מתואמות, המכונות פריסטלזיס, כדי להזיז את הצואה לכיוון פי הטבעת ובסופו של דבר, אל מחוץ לגוף. עם זאת, במחלה הזאת זה לא קורה. הצואה מצטברת מאחורי המקטע הבעייתי, מה שמוביל לקשיים שיכולים לנוע בין עצירות לחסימות מעיים מסכנות חיים.

גורמי סיכון

הגורם המדויק למחלת הירשפרונג נותר לא ידוע. עם זאת, זוהתה נטייה גנטית לחלות במצב זה. מספר גנים, כגון הגן RET, נקשרו לסבירות מוגברת לפתח מחלת הירשפרונג, דבר המצביע על כך שמוטציות בגנים אלה יכולות לשחק תפקיד בהופעת המצב.

נראה כי גורמים מסוימים מגבירים את הסיכון למחלת הירשפרונג. לדוגמה, היא נפוצה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. בנוסף, קיים סיכון מוגבר אצל אנשים עם תסמונת דאון ומצבים גנטיים אחרים.

 

סימנים ותסמינים

הביטוי של מחלת הירשפרונג מתגלה בדרך כלל זמן קצר לאחר לידת הילד. התסמינים הקלאסיים כוללים קשיים ביציאות בימים הראשונים לחיים. תינוקות עשויים לחוות:

  • אי העברת הצואה הראשונה (מקוניום) תוך 48 שעות לאחר הלידה
  • הקאות, בעיקר קיא ירוק או חום
  • נפיחות בבטן
  • עצירות או גזים

במקרים מסוימים, התסמינים עשויים להיות קלים ולהתברר רק ככל שהילד גדל. ילדים גדולים יותר עשויים לחוות:

  • עצירות מתמשכת
  • כישלון בגדילה או האטה של הצמיחה
  • עייפות עקב ספיגה תזונתית לקויה
  • זיהומים או אלח דם הקשורים לבעיות מעיים

הליכי אבחון

אבחון מחלת הירשפרונג כרוך בדרך כלל בשילוב של הערכות קליניות, בדיקות הדמיה ובדיקות ספציפיות. רופא עשוי להתחיל בבדיקה גופנית, שבה הוא עשוי להעריך סימנים כמו בטן נפוחה ולשאול על הרגלי היציאות של הילד.

בדיקות עשויות לכלול

  • ביופסיה, שבה דגימת רקמה קטנה נלקחת מהמעי הגס לבדיקה מיקרוסקופית כדי לבדוק היעדר תאי גנגליון.
  • מנומטריה אנורקטלית, המעריכה את הרפלקסים של השרירים בפי הטבעת.
  • חוקן בריום, בדיקת הדמיה המשתמשת בחומר ניגוד הנקרא בריום כדי לדמיין את המעי הגס בצילומי רנטגן ולצפות בכל חריגה.

גישות טיפול

טיפול במחלת הירשפרונג כרוך תמיד בניתוח כדי לעקוף או להסיר את החלק הפגוע של המעי הגס. סוגי הניתוחים הכלליים הם:

  • הליך משיכה: החלק החולה של המעי הגס מוסר, והחלק הבריא מחובר ישירות לפי הטבעת.
  • ניתוח סטומיה: מדובר ביצירת פתח, או סטומה, בבטן כדי לאפשר לצואה לצאת מהגוף לתוך שקית, ובכך לעקוף את החלק הבעייתי של המעי הגס.

לאחר הניתוח, ילדים עשויים להתמודד עם אתגרים שונים, כגון קשיים בגמילה מחיתולים, עצירות או בעיות הקשורות לשליטה ביציאות. הדרכה רפואית שוטפת, התאמות תזונתיות אפשריות, ולעיתים, תרופות לטיפול בעצירות או סיבוכים אחרים, עשויים לעזור.

לסיכום

בעולם הרפואה, מחלת הירשפרונג מעוררת שיח מרכזי על מצבים מולדים, ודוחקת בנו לתפוס מעבר להשלכות הפיזיות ולאמץ את המסע האנושי ככלל. מחלת הירשפרונג מאירה את הבנתנו לא רק של מחלה גופנית הנובעת מהיעדר תאי עצב ספציפיים במעי הגס, אלא גם של החוסן המוטבע הן אצל האנשים הפגועים והן אצל המטפלים בהם. אנו עדים לתערובת של מדע ורוח אנושית המתמזגים כדי לאפשר לאלה שנפגעו מהמחלה מסלול לחיים איכותיים. כך, בהקשר של מחלת הירשפרונג, אנו מתבוננים לא רק במצב רפואי אלא בנרטיב של התגברות, הסתגלות ופריחה בתוך אתגרי החיים.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

מאמרים נוספים

לא מוותרים על חיי חברה

נגישות